Designing a collective garden: Nutri-Centre

In 2008, the Minimum Cost Housing Group partnered with Nutri-Centre, a community development organization, to re-think and upgrade a collective garden in Lasalle, one of Montreal’s poorest boroughs.

We interlinked sustainability, food security and environmental quality through innovative urban design to enhance food production in the city.

The intervention included: a redesigned garden, with a doubled planting area and new fruit-bearing bushes and trees; the introduction of an outdoor community-kitchen within the gardening space; a rest area; a meeting space; a planting area specially reserved for children; and the better integration of mobility-impaired clients.

Proposal in plan for the Nutri-Centre

Proposal in plan for the Nutri-Centre (Ivan de Soto)

Context:

View of the parking lot from av. Lafleur

View of the Parking lot from Av. Lafleur

Street view

Entrance view of the school and the collective garden 

Entrance view of the school and the collective garden

 

Winter 2008

Students: Aba Simpson, Sally Diaz, Anne-Marie Malouin, Gaurav Sharma

Initial plan of the collective garden

Garden views