Lecture | Foodways & Fisticuffs: the larger than life personalities who shaped Quebec cuisine

Talk given by Prof. Nathalie Cooke and Julian Armstrong, hosted by The Friends of the Library and ROAAr, McGill Library.

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jacquelyn.sundberg [at] mcgill.ca (Jacquelyn Sundberg), ROAAr, McGill Library

Stack of cookbooks
Image by Merika Ramundo.

When: October 4 & 11,  2017
Location: Colgate Room, McLennan Library Building, Colgate Seminar Room, Rare Books and Special Collections (4th floor), 3459 rue McTavish, Montreal, QC, H3A 0C9, CA

Description

French description below.

Nathalie Cooke and Julian Armstrong delighted two full houses with a glimpse into the larger than life personalities that have shaped Montreal’s foodie history. Did you know that working-class hero Charles “Joe Beef” McKiernan, the 19th century tavern owner, philanthropist, and innkeeper, was famous not only for his generosity but also for the bears he kept in the pit below his home?

Have you heard of Amy the cow? She can trace her ancestry back to a herd than stepped off the boat from France in 1608. The breed, la vache canadienne, is making a comeback in part because of their hardiness, their ability to endure Canadian winters, and the high-quality cheese made from their milk.

These stories and many more delighted the audience and whet the appetites of everyone present.  The McGill library has a rich collection of rare and historical cookbooks and menus. Some of this material was on display accompanying the event. Guests mingled during the reception, enjoying culinary delights while taking in the Menus and community cookbooks on display. The display chronicled local foodways and particularities of Quebec cuisine. The display included books by longtime contributor to CBC televisions’s “Take Thirty” Jehane Benoit, a culinary author, speaker, commentator, and broadcaster.


Nathalie Cooke et Julian Armstrong ont ravi deux salles combles grâce à un aperçu de personnalités plus grandes que nature qui ont façonné l’histoire des fins gourmets montréalais. Savez-vous que le héros de la classe populaire Charles « Joe Beef » McKiernan, propriétaire d’une taverne au XIXe siècle, philanthrope et aubergiste, devait sa réputation non seulement à sa générosité, mais également aux ours qu’il gardait dans une fosse sous sa maison?

Connaissez-vous la vache Amy? Sa lignée remonte au troupeau qui a débarqué en 1608 d’un navire provenant de la France. Sa race, la vache canadienne, fait un retour notamment en raison de sa robustesse, de sa capacité à endurer l’hiver canadien et de la qualité des fromages extraits de son lait.

Ces récits, et de nombreux autres, ont fait les délices de l’auditoire et stimulé l’appétit de tous. La Bibliothèque de McGill possède une riche collection de livres de cuisine et de menus rares et historiques. Certains d’entre eux ont été exposés pour l’occasion. Les invités se sont mêlés au cours de la réception pour goûter les délices culinaires en savourant des yeux les menus et livres de cuisine issus de la communauté qui étaient présentés. Ces livres illustrent les habitudes culinaires et les particularités québécoises. Ils comprenaient des ouvrages de la collaboratrice de longue date à l’émission Take Thirty de la CBC, Jehane Benoit, auteure culinaire, conférencière, commentatrice et communicatrice.

 

 

 

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