Quick Links

Butterfly Garden (SP0048)

Status: COMPLETED August 2011 - September 2012

In dealing with the given problem of designing a picnic table for Ecole Saint-Enfant-Jesus, the project 'Butterfly Garden' was proposed. The project recognizes the limitations and opportunities impeded within the existing landscape. Fist being the small area of green shaded space, second being the two boundaries or edges confining/ defining the site, the chain link fence and the retaining wall.

The five objects are placed in a manner least intrusive to the existing narrow green space, the object's footprint occupies a small space leaving leaving the green space intact. In dealing the two boundaries, the objects are placed in a way allowing the existing retaining wall to be used as seating surfaces. The chain link fence is seen as a surface were the school's children have the opportunity for expression, where various shapes and textures can be attached to it.

The arrangement and the form of the objects also allow for a variety of activities such as a classroom setting, eating, and playing.

For mor information on Butterfly Gardens:
Email the project leader, sarah [dot] reiling [at] mail [dot] mcgill [dot] ca (Sarah Reiling)