Quick Links
  • Dean Martin Grant

    Dean Martin Grant

    Dean of Science, Martin Grant, salutes the evening (photo credit: Owen Egan)

  • 2013 Trottier Symposium Members

  • Over 700 people in attendance at the 2010 Pseudoscience Symposium (photo credit: Owen Egan)

  • Dr. David Gorski

    Dr. David Gorski, 2010 Pseudoscience panelist (photo credit: Owen Egan)

  • Q&A Period during 2013 Trottier Symposium

  • Marc Weinstein, VP, Development & Alumni Relations

    Marc Weinstein announces the $5.5M grant given to the OSS by Dr. Lorne Trottier (photo credit: Owen Egan)

  • Dr. Harriet Hall

    Also known as The SkepDoc, Dr. Harriet Hall presents at the 2011 Alternative Medicine Symposium (photo credit: Owen Egan)

  • Jane Brody

    Jane Brody, Personal Health Columnist, The NY Times

    Jane Brody tells us what to eat and what not to eat by separating the sense from the nonsense (photo credit: Owen Egan)

  • John P.A. Ioannidis, M.D & Timothy Caulfield, LL.B., LL.M.

  • Is That a Fact?

    Round Table

  • Dr. Joe Schwarcz, Director of the Office for Science & Society

    Dr. Joe Schwarcz introduces the annual Lorne Trottier Public Science Symposium (photo credit: Owen Egan)

  • Dr. Joe Schwarcz

    Is That a Fact? 2013 Symposium

  • John Ioannidis, Director of the Stanford Research Prevention Center

  • Eugenie C. Scott, Ph.D.

    Executive Director of the National Center for Science Education.

  • Timothy Caulfield, LL.B., LL.M.

  • Dr. Edzard Ernst

    Dr. Edzard Ernst takes a look at Homeopathy at the 2011 Alternative Medicine Symposium (photo credit: Owen Egan)

  • Dr. Michael Shermer

    Dr. Michael Shermer, Director of Skeptic Magazine

    Dr. Michael Shermer, 2010 Pseudoscience panelist (photo credit: Owen Egan)

  • Dr. Ben Goldacre

    Dr. Ben Goldacre tackles Pseudoscience head-on at the 2010 Symposium (photo credit: Owen Egan)

  • Dr. Paul Offit

    Dr. Paul Offit, 2011 Alternative Medicine panelist (photo credit: Owen Egan)

  • Dr. Jeffrey Blumberg

    Dr. Jeffrey Blumberg

    Dr. Jeffrey Blumberg discusses "Evidence-based Nutrition: The Problem of Proof" (photo credit: Owen Egan)

  • The Amazing Randi

    Randi gives a sold-out show to both McGill students and the public at the 2010 Pseudoscience Symposium (photo credit: Owen Egan)

  • Michael Specter, Staff Writer, The New Yorker.

  • Dr. Bob Park

    Dr. Bob Park, 2011 Alternative Medicine Symposium (photo credit: Owen Egan)

  • 2013 Trottier Symposium

  • Suzanne Fortier

    Principal and Vice-Chancellor, McGill University

  • Dr. Lorne Trottier

    Dr. Lorne Trottier

    Dr. Lorne Trottier, founder of the Trottier Public Science Symposium (photo credit: Owen Egan)

  • Harold McGee

    Harold McGee

    Harold McGee, the true expert on the science of food and cooking (photo credit: Owen Egan)

  • Dr. Walter WIllett

    Dr. Walter Willett, Chair, Harvard School of Public Health

    Dr. Walter Willett presents “Diet and Health: A Progress Report” (photo credit: Owen Egan)

Symposium Trottier

trottierL’alimentation : une portion de science

Jeffrey Blumberg et Walter Willett

Le lundi 12 novembre 2012
17 h 30 à 19 h 30
Centre Mont Royal, 1000, rue Sherbrooke Ouest (angle Mansfield)

Jane Brody et Harold McGee

Le mardi 13 novembre 2012
17 h 30 à 19 h 30
Centre Mont Royal, 1000, rue Sherbrooke Ouest (angle Mansfield)

Manger, ou ne pas manger : voilà la question. Dans le monde d’aujourd’hui, nous sommes bombardés de toutes sortes de messages contradictoires. Les aliments sont étiquetés comme étant « naturels » ou « sains »; on nous dit de faire le plein de vitamines et d’antioxydants, d’inclure des probiotiques dans notre régime alimentaire et d’éviter les pesticides. Mais qu’est-ce que tout cela signifie? Quelle est la preuve derrière toutes ces déclarations? Montrez-moi des données probantes! C’est ce que nous ferons donc.

La série de symposiums scientifiques pour le public Lorne Trottier est fière de présenter des conférenciers de grande renommée, qui possèdent tous de l’expertise en alimentation. De ce qui se trouve dans votre assiette à ce qui se prépare dans la cuisine, chacun des conférenciers présentera son point de vue sur la nourriture et la science en arrière-plan. Après les présentations, le public sera encouragé à poser des questions et à participer à une discussion avec tous les participants.

L’Université McGill est fière d’accueillir le 8e Symposium scientifique annuel pour le public Lorne Trottier, rendu possible grâce au généreux appui du professeur Lorne Trottier et qui respecte son vœu « d’organiser un forum public pour informer, inspirer, débattre et sensibiliser à propos des enjeux contemporains avec lesquels la société actuelle est aux prises ». 

Admission générale

Le symposium sera présenté en webdiffusion (en direct, ainsi que visionnement sur demande) et sera enregistré pour la télévision par la chaîne Canal Savoir.

Pour obtenir de plus amples renseignements, veuillez nous contacter au 514-398-2852 ou par courriel.

Cette conférence sera prononcée en anglais.